Intunericul [III]

Legea Corespondentei, un principiu verificabil in orice latura a Creatiei cunoscuta sau accesibila Omului, se gaseste la bazele Hermetismului si ale cunoscutului Kybalion, dar nu numai. Aceasta Lege enunta ca exista o corespondenta de proportii, parametri si manifestare in general intre forme din diferite plane de manifestare (fie ele “plane” in sensul de dimensiuni de manifestare, sau doar aspecte diferite ale aceluiasi plan). O alta forma a ei se gaseste in biblicul “precum in Cer asa si pe Pamant”, insa o definitie a ei foarte clara si compacta este greu de dat din moment ce are infinit de multe forme. Abordam acum aspectul Intunericului din punct de vedere al filosofiei ezoterice.

Acest principiu poate fi raportat si intr-o comparatie dintre Intunericul si Lumina ca si aspecte ezoterice, si intunericul si lumina fizice. Daca ne raportam strict la Om, Atentia si Vointa sunt uneltele care emit “lumina”, in sensul ca acestea propaga prezenta Constiintei umane in jurul sau, in acelasi fel in care o stea, spre exemplu, emite radiatiile in jur (inclusiv lumina vizibila, fotonii). Sa zicem ca o astfel de stea directioneaza acea lumina spre anumite zone din jurul sau, si uneori chiar nu o emite. Ce se intampla in zonele in care ea nu transmite lumina sa ? Ramane intuneric, si ramane mediul de transmisie liber de acei fotoni. In cazul Omului, cand Constiinta nu-si mai emite Atentia si Vointa in jurul sau si in Ea insasi, ramane un mediu liber pentru a prelua acea Atentie si acea Vointa, considerat Intuneric. Orice mediu lipsit de cuplul Atentie-Vointa, este ceva necunoscut Omului in mod direct, si astfel este neimpregnat cu prezenta Constiintei. Aceasta substanta “intunecata” nu este intr-un mod absolut lipsita de forma. Universul are vointa sa proprie, Vointa Divina. Insa anumitor forme ale sale, precum Omul, Divinitatea le-a dat libertatea de a fi co-creatori, sau modelatori secundari (pana intr-un anumit punct) ai Substantei Universale. Vorbind mai pe scurt, Creatorul a dat un material impregnat deja cu Vointa Sa in toata Creatia. Si constiinte precum cea a Omului au drepturi (diferite intre ele) de a modela acest material atat cat permite Divinitatea.

Desigur, Omului i se poate parea ca este nelimitata aceasta libertate, ca el poate ajunge sa faca orice in Creatie. O astfel de gandire este limitata de propria necunoastere a puterii modelarii prin Atentie-Vointa. Omul are potentialul de a modela Substanta Universala (care compune tot ce exista) atat cat ii permite propria Prezenta (propria fiinta spirituala), chiar daca acest potential i se poate parea unui Om infinit de mare. Creatia este mult mai extinsa decat oricat ar putea cuprinde vreodata o constiinta de Om, fie ea de iluminat sau nu.

Revenind. Astfel, Intunericul Omului are doua trasaturi majore. Atunci cand e lipsit de Atentia-Vointa umana, acesta nu are o forma pe care Constiinta umana sa o poata stapani. In acest Intuneric din fiinta sa pot sa existe reziduuri ale unor imprimari mai vechi, si care il pot afecta pe Om fara ca acesta sa stie de unde vin acele efecte. Omului i s-a dat fiinta Sa nu doar pentru a bantui fara sens in Creatie, ci pentru a o cunoaste si a o stapani precum Creatorul stapaneste intreaga Creatie. Deci, din punct de vedere ezoteric, Initiatul are datoria ca pe parcursul Caii sale sa invete sa stapaneasca acest Intuneric ca si substanta la dispozitia sa, si nu ca si dusman care i-ar putea dauna. Ce ii dauneaza unui om de rand este absenta Atentie-Vointei care sa cuprinda complet acest Intuneric din el, nu Intunericul in sine.

[VA CONTINUA]

Advertisements

Comments are closed.

%d bloggers like this: