Intunericul [IV]

Pentru ca elementele filosofiei ezoterice sa fie intelese corect, ele trebuie regasite si aplicate in viata de zi cu zi. Astfel, cuplul Atentie-Vointa trebuie sa aiba un sens practic.

Daca realizam o introspectie a tuturor actiunilor noastre zilnice, observam ca totul se bazeaza pe ceea pe ce ne indreptam Atentia. Evident, exista mecanisme reflexe dar si acestea candva au fost aduse la stadiul de automatisme tot prin efectul Atentiei si Vointei. Denumesc Atentie acea stare a Constiintei prin care orice senzatie, stimul, orice forma de informatie ajunge in (sau, mai corect zis, ia forma in) Constiinta. Cu alte cuvinte, Atentia este starea de receptor a Constiintei, sau de observator. La randul ei, prin Vointa inteleg acea stare a Constiintei care da un raspuns sau creeaza un raspuns la unul sau mai multe elemente pe care Atentia le recepteaza. Deci, pe scurt, despre Atentie se poate spune ca “primeste” pe cand Vointa “ofera”. Mentionez cu tarie faptul ca aceste doua cuvinte, Atentie si Vointa, le folosesc strict cu sensurile precizate aici si nu cu cele obisnuite.

Unele elemente generate de cuplul Atentie-Vointa, cum am dat exemplu mai sus, pot sa intre in subconstientul uman si sa ramana sub forma de reflexe, mecanisme automate in a caror manifestare nu ia parte constientul in mod obligatoriu. Indiferent, in Constiinta intra atat constientul cat si subconstientul. Insa se poate ajunge cu starea de Atentie intr-un punct in care pana si mecanismele reflexe sunt sub o continua observare de catre Constiinta unui om. De ce se face asta si cum ? Reflexele (nu ma refer doar la reflexele fizice, precum cele ale unui portar de fotbal, ci si la mecanisme verbale sau de alt fel, automate) tind sa se muleze dupa stimulii din mediul inconjurator, nu doar dupa ceea ce Atentia-Vointa imprima in ele. Daca nu sunt sub o continua stare de observare de catre Constiinta Omului, ele pot sa devina treptat altceva. Desigur, aceasta performanta este pe lista de realizari doar a unui Initiat care isi asuma o asemenea disciplina de buna voie. Ati putea spune ca o astfel de stare de observare necesita un mare efort si o mare doza de concentrare, si aveti dreptate. Dar doar la inceput. Acesta este scopul exersarii, pentru ca lucruri dificil de realizat sa devina treptat facute fara nici un efort. Dificultatea este mereu relativa.

Insa nu vorbim acum despre ce trebuie sa faca un Initiat, ci despre cum puteti intelege Atentia-Vointa. Sa luam un exemplu concret. O persoana nu stie de ce se tot imbolnaveste, desi aparent nu se supune unor factori externi care sa-i declanseze acea boala. Fizic vorbind, se poate vorbi de o slabiciune a sistemului imunitar sau alte astfel de lucruri care constituie domeniul medicinei. Insa daca vorbim din punct de vedere ezoteric, observam ca boala in sine este o dereglare. Sistemele energetie care alimenteaza corpul fizic au anumite blocaje sau defectiuni care duc la boala. Acestea sunt necunoscute omului in cauza, si in aceasta situatie putem vorbi de o forma de Intuneric. Unii practicanti de vindecari subtile numesc energia stagnanta sau care a declansat boala drept “energie negativa”, ori nu este nimic negativ in ea, cu sensul de distructiv. Elementul distructiv se gaseste in Constiinta omului care a scapat de sub stapanire partea din fiinta sa care manifesta acele blocaje. Este similar cu a spune ca ai dat de “carne rea” cand un organ este bolnav; termenul “rea” nu descrie cu adevarat natura acelui organ. Astfel, omul bolnav trebuie sa-si indrepte Atentia spre latura bolnava lui, lucru care poate fi descoperit prin mai multe metode. Trecem, insa, peste detaliile tehnice. Odata ce omul devine constient (preia cu adevarat prin Atentie starea sistemului energetic blocat din el) de boala lui, realizand asta printr-o dificila dar foarte utila stare de Contemplare sau de Observator (lasand sa receptioneze ceea ce se afla in el, nu facandu-si asteptari despre asta), prin Vointa lui trebuie sa ofere un raspuns pe masura. Acesta nu ar fi “vreau sa ma vindec”, nici vreo alta formulare mentala. Vointa trebuie sa cuprinda prin toata puterea ei starea de circulare eficienta si echilibrata a energiei. Putem compara asta cu un parinte care vede un copil ce nu stie taia corect un morcov. In loc sa-i spuna cum sa faca acel proces corect, parintele ii arata cum vine facut. El realizeaza la modul prezent ceea ce copilul trebuie sa faca. Astfel, Vointa emite la modul prezent starea de Echilibru care se imprima fara dificultati asupra sistemului energetic detectat prin Atentie. Intunericul devine acum un mecanism constient si echilibrat. Deci, nu mai vorbim de energie negativa sau pozitiva, ci de energie racordata in mod activ la Constiinta (prin Atentie) sau energie mult mai receptiva la ceea ce Constiinta imprima in ea.

Insa acesta este un caz particular, si situatiile in care Atentia-Vointa intra in actiune sunt foarte diferite intre ele.

Dam un exemplu de o alta natura. Des am intalnit persoane care spuneau ca au fost atacate de entitati demonice sau intunecate si ca le-au ranit. Daca privim din punct de vedere intiatic, un astfel de atac este posibil din principalul motiv ca persoana in cauza a avut o slabiciune pe care entitatea respectiva a putut-o exploata. Daunele apar doar in astfel de situatii. In cazurile in care persoana este lipsita de slabiciuni fata de acel tip de entitati, este vorba mai degraba de o tentativa de influentare, decat de un atac. Dar ce fel de slabiciuni pot exista in acest caz ? Raportandu-ne la cuplul Atentie-Vointa, omul poate duce lipsa de cunostinte despre propria fiinta in masura in care sunt parti inca vulnerabile la prezenta sau actiunile anumitor entitati. Dualitatea aici este un element foarte distructiv, deoarece mereu mentine omul pe un picior de lipsa fata de continua evolutie a contactelor sale cu diverse entitati. Ce s-ar intampla daca omul nu ar mai gandi in termeni de slabiciune-putere, distrugere-construire, malefic-benefic, ci ar alege sa gandeasca in termeni de constient-inconstient ? Cunoscand cu adevarat prin intermediul Atentiei alcatuirea fiintei sale si a abilitatilor aflate intrinsec in structura sa, omul acela mereu poate sa-si adapteze fiinta la ceea ce inainte ar fi reprezentat un atac. De multe ori, oamenii subestimeza puterea pe care o are fiinta lor, crezand ca nu pot neutraliza cu cea mai mare usurinta atacuri de natura energetica, fara sa faca cine stie ce eforturi, tehnici sau ritualuri speciale. Din nou, prin intermediul Atentiei-Vointei, Intunericul (slabiciunea data de o cunoastere incompleta) devine inofensiv, umplandu-se cu starea de continua Observare de catre Constiinta. Practica, cat mai multa posibil, demonstreaza aplicabilitatea acestei filosofii.

Violenta, ura, repulsia, invidia, gelozia, aroganta, orgoliul etc, toate aceste stari si multe altele sunt produsul lipsei de Atentie-Vointa in locurile dinOmcare necesita o cercetare mai profunda pentru a elimina Intunericul de acolo. Putem asemui Intunericul si cu lipsa de cunoastere, insa nu e valabil mereu. Nu e indeajuns sa stii ce anume declanseaza furia in tine pentru a o si elimina in mod natural. Trebuie sa observi, sa contemplezi sursa furiei, intr-un mod cat mai detasat si cat mai putin analitic posibil. Gandurile si judecata continua a mentalului trebuie reduse la tacere cat timp are loc aceasta contemplare, si abia apoi sa-si revina in functii. Odata facuta corect, este incredibil de simplu sa realizati ca sursa furiei este inutila voua, si acceptand acest lucru in Constiinta cu adevarat, Vointa va da un raspuns imediat de a indeparta sursa respectiva fara cel mai mic efort. Acesta este mecanismul de Echilibrare prin contemplare, pe baza Atentiei-Vointei.

 

Advertisements

Comments are closed.

%d bloggers like this: