Miturile intunericului [I]

De-a lungul timpului, s-a observat o continua tendinta de a imparti fortele lumii si ale Universului in doua tabere: benefice si malefice, bune si rele, pozitive si negative. Oamenii au evoluat intr-o dualitate aplicata de catre ei in toate domeniile vietii lor pana intr-un punct in care s-a ajuns sa nu se mai vada vreo conexiune intre cele doua laturi (plus si minus), desi in esenta se poate descoperi faptul ca sunt de fapt doua tendinte opuse ale aceluiasi material (prin “material” se intelege manifestare in general).

De la continua lupta dintre Bine si Rau ca si forte cosmice pana la elementele de bine si rau zilnice, omul a impartit totul in doua: ceea ce ii dauneaza si ceea ce ii aduce un castig, sub o forma sau alta. Dar insasi aceasta dualitate reprezinta in esenta un aspect al Intunericului despre care am discutat pana acum. Constiinta umana a celor care procedeaza asa nu a patruns cu adevarat in tainele dualitatii pe care o foloseste si astfel, continua sa actioneze ca si Intuneric asupra vietii lor. Indiferent ca vorbim de asa-numite entitati intunecate si de cele luminoase, sau de fapte negative si fapte pozitive, lucrurile stau la fel. In ciuda faptului ca multora nu le vine sa creada acest lucru, in esenta, aceste cupluri duale nu sunt cunoscute cu adevarat ca si Intreg cu doua aspecte egale si opuse ca si manifestare. In ce consta egalitatea aceasta ?

Daca privim curentul electric, mai precis o baterie, cunoastem ca intr-o parte este + si in alta -. Acesti poli nu-i caracterizam ca fiind buni sau rai, ci ii luam ca atare: ei au un anumit rol, un anumit efect si atat. In schimb cand vine vorba de fiinte spirituale, spre exemplu, impartim situatia in entitati intunecate (distructive, malefice) si entitati luminoase (constructive, benefice). Insa aceleasi entitati sunt capabile (si chiar o fac) atat de fapte constructive cat si de distrugere, si toata raportarea noastra la ele depinde doar de cat de mult ne ajuta pe noi entitatile in cauza. Daca, ipotetic, un “inger” s-ar pune sa ucida oameni, nu ar mai fi privit atat “benefic”. Si totusi esenta sa nu s-a modificat. In aceasta diferenta trebuie observat Intunericul, absenta cunoasterii in profunzime a dualitatii. Este oconstantafaptul ca in orice element din Creatia accesibila Omului exista potentialul unei dualitati, atata vreme cat raportam aceasta dualitate la ceva anume. Un Initiat trebuie sa ajunga sa poata trata si privi lucrurile cu ajutorul Atentiei-Vointei intr-un mod care sa transceada aceasta atitudine partinitoare. Pe langa asta Initiatul trebuie sa-si inteleaga propria natura si ceea ce se afla in Creatie din perspectiva unui Observator care nu ia partea nimanui, in acelasi fel in care Creatorul nu ia partea nimanui. In schimb Acesta a realizat un “joc” atat de complex, incat totul depinde de actiunile constiintelor implicate pentru a se ajuta sau pentru a-si dauna. Acest lucru contravine religiilor sau credintelor unora care au impresia ca Divinitatea le raspunde rugaciunilor benefice prin fapte de aceeasi natura. Insa un Initiat trebuie sa poata depasi o astfel de gandire partinitoare. Este mult mai eficient pentru unii oameni sa umanizeze Creatorul, putand astfel sa I se adreseze ca unui prieten. Desi aceasta metoda functioneaza pana intr-un punct, Initiatul trebuie sa continue sa depaseasca tot ceea ce descopera in si prin el insusi.

Oamenii care aleg de buna voie sa ramana intr-o dualitate precum Satan si Dumnezeu sau Lumina si Intuneric (cu sensul a doua forte opuse care continua sa se “lupte” in Univers), mereu vor primi raspuns (reactii din Creatiei, inclusiv a fiintei lor) pe masura Atentiei-Vointei lor limitate. De aceea, acestia nu vor putea sa-si dovedeasca vreodata ca ceea ce fac ei este “gresit” (in sensul de incomplet), pentru ca totul functioneaza pe masura cerintelor lor (nu neaparat ale gandurilor lor). Singurul pas pe care-l pot face acestia este sa-si permita sa creada (si sa actioneze pe seama credintei lor) ca se poate mai mult, diferit, altfel. Un om care nu doreste sa iasa din propriile sale tipare si sa descopere Creatia altfel de cum a reusit pana atunci, sa se inteleaga pe sine altfel de cum a facut-o pana in clipa aceea, nu va reusi sa indeparteze toate aspectele de Intuneric care inca nu au fost cuprinse de Constiinta sa. Consecintele unui astfel de atitudini sunt pe masura.

Advertisements

Comments are closed.

%d bloggers like this: