2013 [partea a III-a]

Tentatiile sunt prezente si in acest nou an. Ele ii chinuie pe oameni in moduri in care patrund atat de adanc in ei, incat ajung sa le simta efectele chiar si dupa zeci de ani de viata. In adancul omului, cu siguranta, se gaseste o mare imensa de lucruri reprimate, asunse si nedorite de constient, dar dupa care tanjeste restul fiintei…

Ce sunt aceste tentatii ? Cand omul isi propune sa realizeze ceva ce contravine dorintelor lui intrinseci, pornirilor lui uman-animalice sau pur si simplu vrea sa faca ceva care este mai degraba imprumutat de la altii decat sa fi rasarit din el insusi, atunci apare tentatia de a face ceva care poate “nu ar trebui” sa faca. Sa ne uitam la un om care are… sa zicem, talentul de a folosi cartile de Tarot foarte bine. El ar fi tentat in societatea noastra sa puna acest talent si in folosul altora contra cost, fie el sub forma de bani sau altceva. Acest schimb pare obisnuit de evident, deoarece totul costa, totul se schimba intre oameni. In ciuda faptului ca acest om talentat ar sti ca un serviciu spiritual dat contra ceva fizic este incorect, totusi o situatie materiala mai precara (sau pur si simplu dorinta de imbogatire si securitate materiala) il poate impinge sa treaca peste acest principiu si sa realizeze servicii spirituale contra ceva material. O asemenea tentatie insa nu are nici o legatura cu ceea ce este la suprafata. Nu are nici o tangenta cu ceva spiritual, ci cu ceva animalic. Si spun animalic, pentru ca este o trasatura primordiala umana: nevoia de securitate materiala, cum spuneam. Nevoia unei vieti sigure, a unor resurse materiale cat mai abundente. Pana la urma, ca sa descoperim o buna parte din sursele actiunilor noastre trebuie doar sa acceptam ca am imprumutat ceva de la animale, cu care avem in comun acest trup sub o forma sau alta. Indiferent cat de spirituali am fi, intr-un final avem si o parte animalica foarte utila in viata in trup.

Ati spune (poate revoltati), cum sa fie utila unui om spiritual partea sa animalica ? Un om, printre altele, este o fiinta fizica. Aceasta resedinta fizica are multe in comun cu un stadiu mai putin complex (nu inferior) al sau, regasit la animale. Instinctele, fara de care majoritatea nu ar supravietui in aceasta viata, au fost dezvoltate de stadiul animalic al evolutiei. Fara instinctul de supravietuire, autoconservare si altele, nu am mai putea trai in acest corp asa cum o facem acum. Insa cei mai multi oameni lasa aceste instincte necercetate, si multi incearca sa le reprime, sa le “disciplineze” printr-o ratiune precara. Si apoi ei se trezesc cu impulsuri care par sa-i domine cu tot cu “logica” lor, si desi nu dau mereu curs acestor impulsuri, totusi ii mananca pe interior pentru simplu fapt ca omul refuza sa le accepte si sa le trateze ca pe ceva util lor. Dar a le accepta nu inseamna sa le si pui in aplicare, ci inseamna ca devii constient si relaxat in ceea ce tine de ele. Un om care doreste sa porneasca pe o cale de autocunoastere spirituala trebuie obligatoriu sa ia in considerare aceste parti animalice (fara nici o conotatie negativa) ale sale.

Sunt sigur ca in viata voastra gasiti foarte multi oameni care isi ascund asemenea porniri animalice, instinctive, in spatele unor masti rationale si perfect explicabile prin alte concepte. Insa nu acestia sunt cei mai importanti pe lista voastra de prioritati, ci voi. Desigur, ii puteti folosi pe ceilalti ca pe niste oglinzi sau exemple despre ceea ce puteti gasi in voi, insa intr-un final voi sunteti cel mai important obiect de studiu care-l aveti.

Poate ca veti refuza sa credeti, dar chiar si dorinta de a cunoaste, de a te avanta (sau nu) in necunoscut, de a-ti expanda propria fiinta, sunt sub o forma sau alta legate de instinctele animalice. Pasind pe calea care duce spre constientizarea Spiritului, mai intai trebuie sa intelegeti de unde porniti si ce aveti deja in voi. Ne-am obisnuit, datorita in parte religiilor si in parte curentelor spirituale secundare, sa credem ca omul trebuie sa se inalte peste natura sa animalica si sa urce spre o stare angelica, iluminata, care sa nege sau “dizolve” orice animalic (sinonim aici cu josnic) din el. Ne-am obisnuit sa credem ca nimic material, fizic, nu este spiritual, ci ca spiritual inseamna doar ceea ce este invizibil simturilor fizice, si care este “pur” si “divin” (doi termeni pe care, apropo, majoritatea ii foloseste fara sa le cunoasca sensul cu adevarat). Ne-am format sa gandim ca Materia si Spiritul sunt doua lucruri diferite, ca nevoile fizice si cele spirituale sunt total diferite. In esenta, ele sunt diferite, avand manifestari distincte, insa eu consider Materia ca si parte din Spirit. Asta nu inseamna ca prin ceva material poti satisface un lucru care nu tine de materie, sau ca poti da ceva material la schimb cu ceva ce nu este material. Totusi, omul este si animal si “inger”. Este si material si subtil. Ambele parti trebuiesc cunoscute, acceptate si stapanite in mod egal, nu una distrusa si cealalta ridicata in slavi. O asemenea atitudine doar il mentine pe om in continuul ciclu al reincarnarii sau, altfel zis, il reintoarce pe om pe lume pana cand pricepe cum poate sa fie si aici in materie si in “Ceruri” simultan fara nici o reprimare, fara nici un aspect refuzat sau respins in el. Si de ce exista aceasta reintoarcere ? Pentru ca odata aflat in fizic, dat fiind ca este temporara aceasta sedere a noastra, omul trebuie sa se foloseasca de viata fizica pentru a-si hrani sufletul in modul cel mai corect. Asta presupune acceptarea intregului “pachet” fizic, inclusiv partea animalica.

Ma indoiesc amarnic ca se poate obtine o stapanire a fiintei cu adevarat, fara ca partea animalica a omului sa fie acceptata, cercetata, cunoscuta si folosita corect din punct de vedere spiritual. Dar frica este mare… Frica inoculata tocmai de influentele exterioare care ne-au prezentat animalul din om ca fiind murdar si intunecat, ceva patat si demn de distrus sau omorat. Iata inca un motiv pentru care viata omului in trup se stinge incet-incet tocmai din propriile noastre actiuni impotriva ei.

Insa “spiritualitatea” moderna constant se lupta intre extreme, si continua asta si in 2013…

Advertisements

Comments are closed.

%d bloggers like this: